Pagina wordt geladen ...
zoeken

5 tips voor het openen van een webwinkel in België

 

België is een logische eerste keuze voor veel Nederlandse webshops die willen uitbreiden naar het buitenland. Immers, 60% van België spreekt Vlaams, qua logistiek ligt het lekker dichtbij, en er is een sterke groei in e-commerce.  Ruim 70% van de online omzet in België komt zelfs vanuit buitenlandse webwinkels, een groot deel daarvan uit Frankrijk (Amazon.fr is de best bezochte webwinkel), maar ook via Nederlandse webwinkels wordt goed verkocht. Klinkt aantrekkelijk, nietwaar?
Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. 

Neem contact met ons op

webwinkel openen belgie

1. Logistiek

Er zijn genoeg vervoerders die naar België verzenden, bijvoorbeeld GLS, PostNL, DPD, en UPS. Naar België verzenden is meestal wel iets duurder en duurt vaak ook iets langer afhankelijk van je vervoerder. Denk erover na of je de kosten al dan niet doorberekent aan je klant.

2. Betaalmethoden

In Nederland betalen de meeste consumenten met iDEAL. In Belgie is er geen iDEAL maar een vergelijkbaar betaalsysteem via Ogone (Bancontact), ruim 85% van de online aankopen komen zo tot stand. Ook creditcard, PayPal en automatische incasso zijn populaire betaalmethoden bij onze Zuiderburen.

3. BTW

Indien je meer dan €35.000 exporteert heb je een Belgisch BTW nummer nodig. Lever je B2B? Voor zakelijke leveringen geldt verlegging van de BTW, de zogenaamde extra communautaire levering

4. Taal en toon

Ruim 60% van de Belgische bevolking spreekt Nederlands. Wil je de overige 40% bereiken dan kan het interessant zijn je webwinkel meertalig te maken. Maar met alleen een Franse en Nederlandse site ben je er nog niet.

Ook het Vlaams kent subtiele verschillen met het Nederlands. In B2B is de aanspreekwijze vaak formeler, maar ook in een B2C shop doe je er goed aan je website aan te passen voor de Vlaamse markt. Zowel in woordkeuze als in toon verschilt het Vlaams van het Nederlands. Zo heet uitverkoop bijvoorbeeld “Solden". Het is daarom verstandig je site te laten controleren en herschrijven door een Vlaming.

5. Domeinnaam

Google geeft voorrang aan lokale domeinen. Als je in Nederland zoekt, komt een .nl site hoger en in België  komt een .be site hoger in de zoekresultaten. Het is daarom een goed idee om voor je buitenlandse webwinkel ook de lokale extensie te gebruiken voor je domeinnaam.

 

Contact opnemen

Wil jij ook een webshop in België beginnen? Kom dan eens vrijblijvend langs om de mogelijkheden te bespreken. 

Afspraak maken

Auteur:
Pauline Janssen - Online marketeer

dotsolutions-pauline

Vertel mij meer

Benieuwd hoe jouw website scoort?

Voldoet jouw website nog wel aan de moderne eisen van het internet? Haal je wel het maximale uit jouw website? Wij testen gratis en vrijblijvend jouw website!

Test mijn websiteGratis vrijblijvend advies

dotsolutions

facebook twitter linkedin instagram google plus

© - Algemene voorwaarden - Privacy - Sitemap - Contact

De internet specialist in o.a. Drenthe, Hoogeveen, Emmen, Assen, Meppel