Pagina wordt geladen ...
zoeken

Als beheerder van een website kan je niet zonder tools om je website te optimaliseren. Een tool voor je zoekwoorden, een tool voor het technische gedeelte van je site. Overal zijn wel optimalisatie tools voor.

Hier is een lijst met 6 handige website optimalisatie tools die je eigenlijk wel moet gebruiken om je website te optimaliseren. En het mooie is, ze zijn allemaal gratis!

#1 Webmasterhulpprogramma van Google

Webmasterhulpprogramma’s van Google is voor de wewebmastertoolsbsite beheerder van tegenwoordig eigenlijk wel een must have. Deze website optimalisatie tool laat een heleboel aspecten van je website zien.
Je kan je organische CTR (click trough rate) zien, de gemiddelde posities van je site op bepaalde zoekwoorden en daarnaast laat Google zien welke websites er allemaal naar je website linken.

Voor het technische gedeelte kijkt Google naar de html, snelheid van je website, sitemap(s) en geeft de fouten aan die Google gevonden heeft tijdens het crawlen van je pagina. Kortom, dit (gratis) programma van Google is een goede hulp bij het optimaliseren van je website.

#2 Zoekwoordenonderzoek met Google

hulp programma voor zoekwoordenHet hulpprogramma voor zoekwoorden van Google is een handige tool om te gebruiken tijdens een zoekwoordenonderzoek. Eigenlijk is dit een tool die gemaakt is voor Adwords maar voor je organische zoekmachine optimalisatie kan je deze tool ook zeer goed gebruiken.

Als je een zoekwoordenonderzoek wilt doen is deze tool heel handig. Met het invoeren van een woord kun je zien hoe vaak er (ongeveer) op gezocht wordt. Zo kan je het maximale uit je zoekwoorden analyse halen en je website weer verder optimaliseren.

Ook geeft het hulpprogramma weer hoeveel concurrentie er is op dit woord. Eigenlijk is dit de concurrentie op Adwords maar het geeft ook een inschatting voor de organische concurrentie.

Er is alleen wel een minpunt bij deze website optimalisatie tool, Google heeft aangegeven alleen nog commercieel interessante zoekwoorden in deze tool weer te geven. Dit houd dus in dat er een soort van censuur bestaat voor zoekwoorden die niet interessant zijn voor google. Gebruik daarom ook gewoon je gezonde verstand en probeer dingen uit.

#3 Vind je dead links met Xenu

Het is misschien wel de meest vervelende klussen van het beheren van een website, “dode links” vinden. Pagina na pagina kijken of alle links wel werken. Voor een gebruiker is er namelijk niks vervelender dan op een link te klikken waar niks achter zit.

Xenu, misschien wel de meest onbekende van de lijst, heeft een programma gemaakt dat een zoekmachine crawler nadoet. Je voert je URL in en Xenu gaat je hele website door. Door elke link te volgen die op je website staat komt Xenu er achter welke pagina’s niet meer bestaan en welke onjuist of niet meer werken.

Xenu is een hele makkelijke manier om je “dead links” te vinden en zo je website verder te optimaliseren.

#4 Open site explorer

open site explorerLinkbuilding is noodzakelijk om hoog te komen in Google maar welke links zijn nou belangrijk? Open site explorer kijkt naar je backlinks. Door je URL in te voeren kan open site explorer naar je backlinks kijken en meet de waarde daarvan. Maar het mooiste komt nog.

Je kan je eigen website vergelijken met de concurrent. Je kan zien welke backlinks je concurrent heeft en welke jij mist. Zo kan je gericht gaan linkbuilden op sites waar je concurrentie ook vermeld staat.

#5 Pagerank checker

pagerank checkerAls je eenmaal een paar links hebt bemachtigd begint je site pagerank op te bouwen. Dit is (simpel uitgelegd) de waarde die Google geeft van alle links die op jouw site terecht komen. Een getal van 1 tot 10 geeft aan hoe “betrouwbaar” jouw site is volgens Google.

Met Page rank checker van SeoMoz kan je zien wat je page rank is. Het leuke van deze tool is dat SeoMoz, elke keer dat je de page rank opvraagt, de gegevens opslaat. Als je een half jaar later weer terug komt zie je de pagerank van de vorige keer er ook bij staan. Zo hoef je zelf dus niet bij te houden of het stijgt.

#6 Term extractor (keyword density tool)

term extractorDe laatste website optimalisatie tool gaat weer over zoekwoorden. Als je eenmaal een tekst hebt geschreven (voor je bezoekers en de zoekmachines) wil je graag weten hoe vaak je zoekwoorden er in voor komen.

Met de Term extractor van SeoMoz kan je de URL van je site invoeren zodat de Term extractor de tekst op die pagina kan analyseren. Zodra je tekst geanalyseerd is komt er een mooi rapport tevoorschijn waarop je de meest voorkomende woorden ziet.

Met wordle.net kan je trouwens hele mooie tagclouds maken van een stuk tekst.

Website optimalisatie tools helpen

Website optimalisatie tools helpen een website beheerder een website te optimaliseren. Door goed gebruik te maken van deze tools kan er nog meer uit een website gehaald worden.

Er zijn nog veel meer tools die handig zijn, maar ik denk dat ik de belangrijkste wel heb gehad. Mocht je er nog een of meer missen hoor ik het graag in een reactie en natuurlijk hoor ik graag wat je van dit artikel vindt.

Vertel mij meer

Benieuwd hoe jouw website scoort?

Voldoet jouw website nog wel aan de moderne eisen van het internet? Haal je wel het maximale uit jouw website? Wij testen gratis en vrijblijvend jouw website!

Test mijn websiteGratis vrijblijvend advies

dotsolutions

facebook twitter linkedin instagram google plus

© - Algemene voorwaarden - Privacy - Sitemap - Contact

De internet specialist in o.a. Drenthe, Hoogeveen, Emmen, Assen, Meppel