Pagina wordt geladen ...
zoeken

Checklist zoekmachine geoptimaliseerde webtekst

Regelmatig krijgen we de vraag: “Hoe kom ik hoger in Google”. Daarom hebben we voor u een handige checklist opgesteld met een aantal gouden regels voor een zoekmachine vriendelijke tekst.

De belangrijkste regels op een rij

 1. 1 hoofdonderwerp per pagina
 2. Titel van de tekst bevat het hoofdonderwerp in kop 1 (h1)
 3. Korte inleiding met zoekwoord(en) van circa 4 zinnen
 4. Gehele verhaal opdelen in alinea’s
 5. Alineatitels bevatten kop 2 (h2)
 6. Gehele tekst bevat minimaal 300 woorden
 7. Schrijfstijl moet op bezoeker gericht zijn (informatief, gebruik geen vakjargon)
 8. Gebruik alleen afbeeldingen die de informatie ondersteunen (voorzie deze van alternatieve tekst)
 9. Links plaatsen naar andere pagina’s binnen de website (de te linken pagina moet wel relevant zijn, maximaal 3 links per pagina)
 10. Kopieer geen tekst van andere websites. Herschrijf deze in eigen woorden
 11. Spelling- en grammatica controle!
 12. Tabblad zoekmachine/meta tags aanvullen in CMS
 13. Laat het ook een ander lezen

Optimaliseer uw hoofdonderwerp en de inleiding

Bij het schrijven van een webtekst is het belangrijk om altijd een hoofdonderwerp te hebben, over dit onderwerp moet de gehele tekst gaan. Het is belangrijk dat u bij dit onderwerp blijft en niet afdwaalt, de tekst moet relevant voor het onderwerp zijn. De titel boven een tekst schrijf je altijd in kop 1. De inleiding onder de titel moet niet te lang zijn, circa 4 zinnen, wanneer een inleiding te langdradig wordt, wordt de tekst minder interessant.

Gebruik alinea’s en minimaal 300 woorden

Het gehele verhaal deel je op in alinea’s, de titels van deze alinea bevatten altijd kop 2. De gehele tekst bevat minimaal 300 woorden, wanneer u minder dan 300 woorden gebruikt vindt Google de tekst niet informatief genoeg en komt uw website lager in de resultatenlijst.

Vakjargon en afbeeldingen

Gebruik geen vakjargon in uw teksten, dit schrikt de bezoeker af omdat hij het niet begrijpt. Afbeeldingen zijn belangrijk bij een tekst, men kijkt eerst naar de afbeelding voordat men de tekst leest. Zorg ervoor dat de afbeelding de tekst ondersteund!

Een link plaatsen en nooit kopiëren

Linkjes plaatsen naar andere pagina’s binnen uw website zorgt ervoor dat meer mensen verder kijken op uw website. Maar plaats niet te veel linkjes, maximaal 3. Kopieer geen tekst van andere websites, Google ziet dit en straft dit ook af. Wanneer u een tekst ziet die u ook op uw website wilt hebben, herschrijf deze dan in eigen woorden.

Spellingsfouten en CMS

Spellingsfouten kunnen een bezoeker zo irriteren dat ze uw website verlaten, altijd spellingscontrole gebruiken dus! Plaats ook altijd een (meta)beschrijving bij de pagina in je CMS, hiervoor kunt u vaak gewoon de eerste twee zinnen van de inleiding kopiëren.

Laat altijd iemand uw zoekmachine vriendelijke tekst nalezen

En last but not least, laat een ander uw tekst lezen. Anderen zien misschien fouten waar u gewoon overheen had gelezen. Zorg er dus altijd voor dat iemand uw tekst naleest.

Meer over zoekmachine optimalisatie?

Wilt u meer weten over zoekmachine optimalisatie? Neem dan contact op, wij helpen u graag!

Vertel mij meer

Benieuwd hoe jouw website scoort?

Voldoet jouw website nog wel aan de moderne eisen van het internet? Haal je wel het maximale uit jouw website? Wij testen gratis en vrijblijvend jouw website!

Test mijn websiteGratis vrijblijvend advies

dotsolutions

facebook twitter linkedin instagram google plus

© - Algemene voorwaarden - Privacy - Sitemap - Contact

De internet specialist in o.a. Drenthe, Hoogeveen, Emmen, Assen, Meppel