Pagina wordt geladen ...
zoeken

Vast weleens van gehoord, “usability”.
Maar wat houdt het nu in en niet onbelangrijk; hoe pas je het toe?

Het verhaal in een notendop

Een gebruiksvriendelijke of ergonomische website, want dat is usability in een notendop, is zo ingericht en opgemaakt dat de bezoeker (met of zonder lichamelijke beperkingen) heel eenvoudig en op een prettige manier de informatie kan vinden waarnaar hij op zoek is.
Alvorens usability toe te passen bij een website moet er rekening gehouden worden met een drietal aspecten, te weten de teksten, het design en de techniek. Doordat deze onderdelen nauw met elkaar verbonden zijn zullen veel toepassingen elkaar overlappen.

Teksten gebruiksvriendelijk geschreven

Een journalistieke studie volgen is niet nodig om teksten te schrijven gericht op usability. Zorg dat de teksten kort en bondig geschreven zijn en vermijdt vakjargon. De lezer moet in een korte tijd de juiste informatie kunnen vinden waarnaar hij opzoek is. Vat in de eerste alinea in maximaal 5 regels samen welke informatie de pagina biedt. Om een product of een begrip nader toe te lichten wordt aangeraden om dit te vermelden op een dieper liggende pagina. Middels een hyperlink kan de bezoeker dan naar deze informatie worden geleid.
Vergeet ook niet om de teksten een opmaak mee te geven zoals kopteksten en benadruk belangrijke woorden door deze dikgedrukt te maken. Hierdoor valt mogelijk nuttige informatie nog meer op.

Goed ontworpen design!

Een website met alleen maar mooie kleuren en afbeeldingen is niet een gebruiksvriendelijke website. Een homepage met een (iets) ander design is voor de bezoeker goed herkenbaar en is onderscheiden te opzichte van de overige pagina’s.
Een website met alleen maar zwarte tekst en een witte achtergrond kan dodelijk saai zijn. Opfleuren met kleurtjes en plaatjes kan overigens al snel funest zijn. Donkere achtergronden met bijvoorbeeld rode tekst is niet erg prettig om lezen. Zorg er wel voor dat de achtergrond en de voorgrond contrasterend met elkaar zijn maar maak het niet te bont waardoor de bezoeker de website als vervelend ervaart. Afbeeldingen worden in de regel als aanvulling op de tekst gebruikt. Het benadrukt of versterkt de inhoud van de content. Het formaat van de afbeelding wat aangehouden kan worden bedraagt maximaal 15% van de oppervlakte van de webpagina. Onderzoeken hebben uitgewezen dat bezoekers dit een prettig formaat vinden.

Gebruiksvriendelijke indeling van uw website

Op de homepage wordt over het algemeen de website samengevat met onder andere kopteksten van de nieuwsitems, de contactgegevens en links naar belangrijke pagina’s van de website. In een oogopslag ziet de lezer wat de website te bieden heeft.
Onmisbaar voor iedere website is een sitemap en/of FAQ (Frequently Asked Questions ook wel Meest gestelde vragen). De bezoeker kan snel zoeken naar de benodigde informatie doordat een sitemap een soort inhoudsopgave is van de website. Let dus goed op met het titelen van de pagina’s!

Techniek zorgt dat het werkt

Niets is zo vervelend als een broken hyperlink, een aanklikbare verwijzing welke niet werkt. Belangrijke informatie welke de bezoeker wil raadplegen is niet beschikbaar waardoor de website weg wordt geklikt.
Last but not least; Test de werking van de website in diverse internet browsers. Niet iedereen gebruikt Internet Explorer 8 of Mozilla Firefox en het kan zijn dat een website anders wordt weergegeven in een van deze browers. Andere veel gebruikte browsers zijn Internet Explorer 7. Google Chrome en Safari.

 

Vertel mij meer

Benieuwd hoe jouw website scoort?

Voldoet jouw website nog wel aan de moderne eisen van het internet? Haal je wel het maximale uit jouw website? Wij testen gratis en vrijblijvend jouw website!

Test mijn websiteGratis vrijblijvend advies

dotsolutions

facebook twitter linkedin instagram google plus

© - Algemene voorwaarden - Privacy - Sitemap - Contact

De internet specialist in o.a. Drenthe, Hoogeveen, Emmen, Assen, Meppel