Pagina wordt geladen ...
zoeken

Al weer een tijd geleden kwam Google met de suggesties tijdens het typen van een zoekopdracht. Nu heeft Google weer een nieuwe manier van zoeken. Met Instant Search geeft Google, tijdens het typen de resultaten al weer.

Tijdbesparing doormiddel van Google Instant Search

Google zegt dat Instant Search de totale zoekopdracht met 2 tot 5 seconden verkort. Dit betekent dat als alle 3.5 miljard Google gebruikers Google Instant Search gebruiken, dit wereldwijd een tijdsbesparing oplevert van 11 uur per seconde.

Beschikbaarheid van Google Instant Search in Nederland

Op dit moment is Google Instant Search nog niet beschikbaar in Nederland maar is al wel te proberen. Als je in de Engelstalige versie van de zoekmachine ingelogd bent kun je het uitproberen. Google verwacht dat Instant Search voor het eind van het jaar ook in Nederland beschikbaar is.

Adverteren op specifieke zoekwoorden

De longtail

De grote vraag die momenteel leeft onder de online marketeers is, hoe gaat Google Instant Search de Google Adwords campagnes beïnvloeden?
Veel grote online winkels gebruiken Google Adwords om op de zogenaamde longtail termen te adverteren. In een volledig automatisch proces worden de Google Adwords advertenties geplaatst op basis van de product gegevens.

Als voorbeeld; Stel bedrijf X heeft 2000 producten op zijn online winkel staan. Het liefst wil bedrijf X al zijn producten een eigen specifieke campagne mee geven. Dit is handmatig alleen een ontzettend tijdrovende en dus dure klus. Om dit toch te kunnen doen verzorgt een automatisch proces de hele opzet van een campagne. Hier komen allemaal kleine campagnes uit die heel specifiek gericht zijn op een bepaald product, met bijvoorbeeld als zoekwoord: “Led verlichting in de vijver”. Door nu te adverteren op deze zoekwoorden heb je voor weinig geld hele specifieke bezoekers. Uit ervaring blijkt dat deze bezoekers sneller wat kopen dan bezoekers die via een generiek zoekwoord zoals “led verlichting” binnenkomen.

Met Google Instant Search geen longtail?

Doordat Google Instant Search tijdens het typen al resultaten toont is de kans vrij groot dat een zoekopdracht niet wordt afgemaakt. Hierdoor is het mogelijk dat er door Google Instant Search minder verkeer naar de specifieke zoekwoorden komt. Voor Google komt dit natuurlijk goed uit. Hierdoor worden adverteerders namelijk door Google Instant Search gedwongen om op de bredere generieke woorden (lees: duurdere woorden) te adverteren. Uiteindelijk betekent dit meer winst voor Google.

SEO (zoekmachine optimalisatie) en Google instant Search

Veel mensen op het internet zeggen dat Google Instant Search het einde is van de SEO zoals we hem nu kennen. Tot op zekere hoogte zorgt Google Instant Search ook wel voor veranderingen in de SEO maar de basis principes blijven gelijk. Google geeft nog steeds dezelfde waarde aan een website, dit veranderd niet. De SEO opbouw van een website moet nog steeds aan dezelfde eisen voldoen. Het wordt waarschijnlijk wel belangrijker om bij de top 4 te horen in de zoekresultaten van Google Instant Search. Omdat er niet meer op enter wordt gedrukt, kan het goed zijn dat gebruikers doortypen tot ze het antwoord naar boven zien komen. De site die het snelst antwoordt geeft krijgt de meeste traffic.

Of dit daadwerkelijk gaat veranderen ligt natuurlijk bij de gebruikers hoe zij Google Instant Search gaan gebruiken. Hierover valt meer te lezen in het artikel "google instant search het einde voor zoekmachine optimalisatie"

Wat te doen met Google Instant Search?

Om nou te zeggen dat Google Instant Search slecht is voor de online adverteerders is waarschijnlijk een beetje voorbarig. Google Instant Search moet eerst nog grondig getest worden en daarna moet Google nog beslissen of dit de uiteindelijke vorm wordt. Daarnaast is het nog afwachten hoe de gebruikers Google Instant Search gaan gebruiken, dit heeft uiteindelijk het meeste effect op de zoekmachine marketing.

Eén ding is in ieder geval wel zeker, Google wordt er zeker niet slechter van!

Vertel mij meer

Benieuwd hoe jouw website scoort?

Voldoet jouw website nog wel aan de moderne eisen van het internet? Haal je wel het maximale uit jouw website? Wij testen gratis en vrijblijvend jouw website!

Test mijn websiteGratis vrijblijvend advies

dotsolutions

facebook twitter linkedin instagram google plus

© - Algemene voorwaarden - Privacy - Sitemap - Contact

De internet specialist in o.a. Drenthe, Hoogeveen, Emmen, Assen, Meppel