Pagina wordt geladen ...
zoeken

De toegankelijkheid van een website wordt door verschillende factoren bepaald. De menu's vormen samen met de navigeerbaarheid, scanbaarheid van teksten en een zoekfunctie één van de meest belangrijke factoren. Wanneer bezoekers in één van deze is teleurgesteld mogen de negatieve effecten niet worden onderschat. Uit onderzoek is gebleken dat op veel, informatie gerichte, websites vaak gebruik wordt gemaakt onduidelijke menu structuren. Door het gebruikt van onduidelijke menu structuren verdwalen veel bezoekers op uw website. Gevolgen hiervan zijn:

  • Onnodig ontevreden gebruikers.
  • Minder intensief gebruik van de kostbare website.
  • Minder terugkeergedrag en bezoekers aantallen dalen.
  • Onnodige gebruik duurdere kanalen (telefoon, print, fysiek loket).
  • Vertrouwen en image nemen af.

Een slechte menukwaliteit leidt niet alleen tot afhakers, minder bezoekers, maar ook de communicatiekracht naar de vaste bezoekers neemt af en daardoor haalt u veel minder rendement uit uw website. Het is daarom van groot belang bij het webdesign hier rekening mee te houden.

Waar gaat het fout in menu's?

Menu's kunnen te breed of te diep zijn. Los daarvan kunnen de onderlinge menu-items vanuit de gebruiker niet voldoende logisch overkomen. De drie meest voorkomende problemen zijn daarmee:

  • Menu-items overlappen elkaar.
  • Onduidelijk categorisering van menu's onderling .
  • Ongelijksoortigheid van menu-items.

Van verbeterpunt tot oplossing

Het vinden van zwakke plekken is één, maar vinden van een oplossing ligt dan niet altijd voor de hand. Er zullen meerdere oplossingen mogelijk zijn, welke oplossing is de beste? Onderstaande punten zijn belangrijk bij het samenstellen van de menustructuur: Het optimale klikpad (Efficiency) Het meest belangrijke in optimaliseren van het menu is de afwijking van het optimale c.q. het kortste klikpad. Een gebruiker die het kortst mogelijke pad van 4 menulevels doorloopt in 4 kliks heeft geen afwijking van het optimale klikpad. Wanneer deze er bijv. 7 kliks over doet is de afwijking van het optimale klikpad 3 kliks. Een menu met minder afwijkingen van het optimale klikpad is in dat opzicht dus het beste. De Tijd (Efficiency) De tijd nodig voor het voltooien van een taak. Het surfen is vaak geen race naar een doel. Het is meer een proces waarbij elke vervolgstap beloond moet worden met herkenbare vooruitgang in het bereiken van het einddoel. Het gevoel van het proces onder controle te hebben is dan vaak belangrijker dan ongecontroleerd snel de bocht uitvliegen. Slagingspercentage (Effectiviteit) De mate waarin gebruikers hun doel bereiken is voor de gebruiker het belangrijkste. Het aantal personen wat uiteindelijk zijn of haar doel bereikt is belangrijk voor de effectiviteit van een menu. Ervaren moeilijkheidsgraad (Satisfactie) We zouden kunnen aannemen dat gebruikers zo gemakkelijk mogelijk hun doelen willen bereiken. Ongemak leidt dan dus tot ontevredenheid. Het ervaren ongemak c.q. de moeilijkheidsgraad kan na het voltooien van een opdracht op een 5 of 7 punts Likert schaal worden gemeten.

Tot slot

Het blijkt dat menu's erg belangrijk zijn voor met name op informatie gerichte websites. Deze zorgen voor meer gebruiksvriendelijkheid en rendement van uw website.

Vertel mij meer

Benieuwd hoe jouw website scoort?

Voldoet jouw website nog wel aan de moderne eisen van het internet? Haal je wel het maximale uit jouw website? Wij testen gratis en vrijblijvend jouw website!

Test mijn websiteGratis vrijblijvend advies

dotsolutions

facebook twitter linkedin instagram google plus

© - Algemene voorwaarden - Privacy - Sitemap - Contact

De internet specialist in o.a. Drenthe, Hoogeveen, Emmen, Assen, Meppel