Pagina wordt geladen ...
zoeken

Is mijn website AVG proof?

Op 25 mei is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. Deze verordening heeft de nodige veranderingen met zich mee gebracht. Zo is het hebben van een privacyverklaring verplicht en een SSL-certificaat (zodat je website als veilig wordt gemarkeerd) een must-have voor je website. Maar wat houdt het in en wat moet je er allemaal voor doen?

Neem contact met ons op

 

Privacyverklaring op je website

Alle websites die persoonsgegevens opslaan zijn vanaf mei wettelijk verplicht om een privacyverklaring te plaatsen. In deze verklaring leg je aan de bezoeker uit waarom persoonsgegevens worden verzameld en hoe je met deze informatie omgaat. Een privacyverklaring moet begrijpend en goed te vinden zijn op je website. Benieuwd naar wat er allemaal in moet staan? Je leest het in ons artikel 'Heb jij al een privacyverklaring op je website staan?'.
 

SSL-certificaat

Een SSL-certificaat zorgt voor een betere beveiliging van de persoonsgegevens tussen de server van jouw website en de computer van de websitebezoeker. Het gegevensverkeer tussen jouw website en de bezoekers wordt versleuteld. Zo kunnen cybercriminelen de persoonsgegevens niet uitlezen als de data wordt onderschept. Praktisch iedere website heeft te maken met gegevensverkeer. Denk bijvoorbeeld aan informatie die verstuurd wordt via een contactformulier of de inlog- en betalingsgegevens van bezoekers. Met een SSL-certificaat worden deze gegevens beschermd. Het ontbreken van een SSL-certificaat kan ook gevolgen hebben. Daarover meer in het artikel 'Het hebben van een SSL-certificaat is een absolute must!'.

Verwerkersovereenkomst

Naast een privacyverklaring en een SSL-certificaat is het volgens de AVG wet verplicht om een verwerkersovereenkomst af te sluiten met derden die persoonsgegevens van jou verwerken. De AVG eist bijvoorbeeld dat de verwerkersovereenkomst afspraken bevat over de instructieplicht, beveiliging, de meldplicht datalekken en het inzetten van onderaannemers als subverwerker.

Bekijk de verwerkersovereenkomst van dotsolutions of download het bestand.
 

Stappenplan datalek

Voor onze klanten hebben wij aan de hand van de beleidsregels van de Autoriteit Persoonsgegevens een actielijst datalekken opgesteld. Dit schema en actie lijst laat zien:

  1. of de Meldplicht Datalekken voor uw organisatie van toepassing is;
  2. of er sprake is van een datalek binnen uw organisatie en;
  3. of hoe dat datalek gemeld dient te worden.

De actielijst/schema laat op hoofdlijnen zien hoe de meldplicht datalekken werkt. Inmiddels zijn veel aspecten van de meldplicht datalekken nader uitgewerkt. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van de beslisboom, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag bij het toepassen van de regelgeving.

Voor de volledige set aan beleidsregels verwijzen wij u door naar de website van de Autoriteit Persoonsgegevens. 

pdf Bekijk en download hier het stappenplan 'Actielijst datalekken'.

Versturen van nieuwsbrieven

Maak je gebruik van de handige nieuwsbrieven tool MailChimp? Dan is het verplicht om gebruik te maken van de GDPR (General Data Protection Regulation) velden. Je mag alleen vragen naar de gegevens die je daadwerkelijk nodig hebt (zoals een e-mailadres of een telefoonnummer). Ben je gevestigd in de EU en verkoop je producten met behulp van MailChimp? Dan is het verplicht om sectie 16 en 20 gerefereerd te worden. De informatie moet te allen tijde goed leesbaar zijn in de footer. Wanneer er op de website ook gebruik wordt gemaakt van cookies dan moet dit duidelijk worden vermeldt en uitgelegd!

Heb je al een mail bestand? Dan mag je jouw klanten mailen met informatie, nieuws en aanbiedingen. Maar je moet ze wel de mogelijkheid geven om zich te kunnen afmelden. Wat als je geen klanten op je maillist hebt staan? Dan moet je kunnen aantonen dat ze hiervoor toestemming hebben gegeven. Heb je dit niet? Stuur ze dan een mail met specifieke informatie en geef duidelijk aan dat als ze de mailing niet willen ontvangen ze zich kunnen afmelden onderin de footer van de nieuwsbrief of een directe klik op een button.

 

Auteur:
Adinda Knevel - Junior programmeur

dotsolutions-adinda

Vertel mij meer

Benieuwd hoe jouw website scoort?

Voldoet jouw website nog wel aan de moderne eisen van het internet? Haal je wel het maximale uit jouw website? Wij testen gratis en vrijblijvend jouw website!

Test mijn websiteGratis vrijblijvend advies

dotsolutions

facebook twitter linkedin instagram google plus

© - Algemene voorwaarden - Privacy - Sitemap - Contact

De internet specialist in o.a. Drenthe, Hoogeveen, Emmen, Assen, Meppel