Pagina wordt geladen ...
zoeken

Pas op: NL Domein Host stuurt spookfacturen!

Het bedrijf NL Domein Host stuurt nepfacturen naar ondernemers. Hoe herken je een spookfactuur en wat moet je doen nadat je een dergelijke nota hebt ontvangen?

 

top afbeelding dotsolutions spookfacturen

Een spookfactuur is een nep nota die verzonden wordt door oplichters. Meestal gaat het om een als factuur vermomde aanbieding.  Deze slinkse vorm van werving wordt al vele jaren toegepast en vrijwel iedere ondernemer krijgt wel eens een dergelijke spooknota. 

Wij vernamen via onze klanten dat het bedrijf NL Domein Host weer actief is en valse facturen verstuurt.  Dit bedrijf is eerder ook actief geweest onder de naam Domein Host Nederland, en staat al jaren bekend als verzender van valse facturen.  Betaal deze nota dus niet!

We informeren je graag hoe je fake nota’s herkent en wat je kan doen nadat je een dergelijke nota hebt ontvangen.

Voorbeeld van een recente spookfactuur:

Onderstaand zie je een voorbeeld van een spookfactuur van NL Domein Host die momenteel in omloop is.  Wat opvalt is een niet bestaand 0900-nummer en een Italiaans IBAN nummer, geregistreerd bij een bank in Rome. Voorheen verstuurde NL Domein Host ook spooknota’s met een Spaans IBAN nummer.

Wat moet ik doen als ik een spooknota ontvang?

Vooral niet betalen! Meestal is de nota een zogenaamde “vrijblijvende” aanbieding, die eruit ziet als een factuur. In de kleine lettertjes op de nota staat vermeld dat het gaat om een aanbieding in plaats van een factuur.

 De spookfactuur van NL Domein host bevat bijvoorbeeld een aanbieding voor een nieuwe domeinregistratie, met daarbij deze tekst:
“Let op. Dit is een aanbieding en geen factuur, betaling van deze aanbieding wordt beschouwd als opdrachtbevestiging . Mocht tijdige betaling uitblijven vervalt onze dienstverlening en verblijft de domeinextentie opkoopbaar voor derden.”

Met het betalen van het bedrag  bevestig je dus de opdracht voor een nieuwe domeinnaam, doe je niks, dan vervalt de opdracht. Wees ook op je hoede voor eventuele fake vervolgfacturen. Voor je eigen veiligheid blokkeer je de afzender in je mailbox. Informeer ook je personeel over dergelijke praktijken!  

Hoe weet ik of het een spookfactuur is?

Vertrouw je een factuur niet? Indien je twijfels hebt en het bedrijf niet kent, Google dan de naam en kijk of er andere gedupeerden zijn. Op de site fraudehelpdesk.nl kan je zien of een bedrijf bekend staat als fraudeur. In het geval van NL Domein Host blijkt dat er al jaren meldingen over deze oplichters worden gedaan,  maar dat ze  helaas nog steeds actief zijn.
Twijfel je of iets een spookfactuur is? Wij helpen je graag door even met je mee te kijken.  Je kunt ons bellen of mailen. 

Hoe voorkom ik dat ik word benaderd door oplichters?

Helaas is dit niet te voorkomen. Oplichters verzamelen adressen van bedrijven en sturen vaak een nota per post, die er in veel gevallen ook  vrij overtuigend uit ziet. Digitale nota’s komen ook voor. Dit is nu het geval met de mail van NL Domein Host die momenteel in omloop is. Ook particulieren worden regelmatig per mail benaderd. 

Kan ik de fraude ergens melden?

Ja, dit kan. Op fraudehelpdesk.nl kan een melding gemaakt worden. Aangifte doen bij de politie kan ook als je al bent ingegaan op de “aanbieding”. De kans dat je je geld nog terug krijgt is echter nihil.
Deel de informatie ook met je omgeving,  zodat nieuwe collega-ondernemers er niet in trappen!

Auteur:
Simone Brinks - marketeer

simone

Vertel mij meer

Benieuwd hoe jouw website scoort?

Voldoet jouw website nog wel aan de moderne eisen van het internet? Haal je wel het maximale uit jouw website? Wij testen gratis en vrijblijvend jouw website!

Test mijn websiteGratis vrijblijvend advies

dotsolutions

facebook twitter linkedin instagram google plus

© - Algemene voorwaarden - Privacy - Sitemap - Contact

De internet specialist in o.a. Drenthe, Hoogeveen, Emmen, Assen, Meppel