Pagina wordt geladen ...
zoeken

Steeds meer WordPress websites worden gehackt

Om een website te kunnen beheren, is een Content Management Systeem (CMS) nodig waarmee content toegevoegd wordt aan websites. Een voorbeeld van een CMS is WordPress. WordPress is een CMS dat wereldwijd het meest wordt gebruikt volgens de website 'BuiltWith, maar is het wel zo aantrekkelijk? 

contact opnemen

Gevoelig voor hackers 

Er zijn veel nadelen aan het gebruik van WordPress. De belangrijkste is dat WordPress gevoelig is voor hackers. Van de 8000 gehackte websites afgelopen kwartaal zijn ruim 6000 WordPress websites gehackt. De meest hoofdzakelijke reden is dat er geen updates worden geïnstalleerd waardoor de websites niet up-to-date en niet veilig zijn. Volgens Google zijn afgelopen periode 32% meer websites gehackt dan de periode daarvoor en dat zal alleen maar meer worden.

Wordpress websites worden aan de lopende band gehackt

Er draaien veel WordPress websites en hoewel het al jaren bekend is dat deze zeer gevoelig zijn voor hackers is hier geen optimale oplossing voor. Ook het afgelopen kwartaal torent hetaantal WordPress websites weer boven de rest uit die gehackt zijn. Uit onderzoek van Securi.net is gebleken dat 75% van de meer dan 11.000 geïnfecteerde websites op Wordpress draaiden. Nu is het fenomeen hacken niet nieuw en als ze je website willen hacken dan zullen de meeste websites hier gevoelig voor zijn en zullen plat gaan. Echter, bij WordPress is het heel eenvoudig, omdat de meeste bouwers niet voor de juiste veiligheid zorgen.

Het doel van een hacker is om malware en spam te verspreiden. Tevens kan het de bedoeling zijn dat kwaadaardige software gedownload wordt via de betreffende websites die gehackt worden. Zo krijgt een hacker via via toegang tot andere websites en kan daar allerlei gegevens zoals adressen, creditcardgegevens, etc vandaan halen. Gelukkig is vrij snel te zien dat een website gehackt is. Google meldt dit en vervolgens krijg je in beeld dat de website onveilig is en gehackt is, maar dan is het meestal al te laat en is er al de nodige schade opgelopen. Ook zal het hostingbedrijf snel doorhebben wanneer er echt iets aan de hand is en de website niet meer tonen.

Wat te doen als de website is gehackt?

De website zal ten eerste offline moeten. De vraag is wil je nog wel een WordPress website. Ervanuit gaande dat het probleem wordt opgelost, wat dan? Wil de hostingpartij je dan nog terug? Hij heeft je waarschijnlijk al op de blacklist gezet, je veroorzaakt namelijk met jouw website ook problemen bij de hostingpartij. Wat zegt Google over jou? Ben je nog wel te vertrouwen, wil Google je wel weer een positie geven in de zoekmachines?
Tot slot, hoe zit het met je websitebezoekers? Hebben die nog wel vertrouwen in je. Je zult weer vertrouwen moeten opbouwen en hoogstwaarschijnlijk is je website belangrijk voor jou aangezien je er klanten mee binnenhaalt en deze voor omzet zorgen. Je zal tijd, energie en aandacht moeten besteden aan het opnieuw opbouwen van vertrouwen van de klanten.   

Waarom een website hacken?

Verveling of activisme, dat zijn de redenen die het meest voorkomen. Jongeren van soms 12 jaar doen dit, omdat ze hun omgeving willen laten zien wat ze kunnen en omdat het bij WordPress zo eenvoudig is, schieten ze daar als eerste op. Hacken kan ook een vorm van inkomsten zijn: hackers worden dan ingehuurd door partijen die malware en spam willen verspreiden.

Waarom een WordPress website hacken? 

Dat WordPress massaal aan de beurt is, heeft alleen maar te maken met het feit dat deze website het meest eenvoudige zijn te hacken. De beveiliging voor deze websites zijn meestal niet goed geregeld. Het is vrij eenvoudig om dan een website af te speuren of deze veilig of onveilig is en zo kan een hacker snel aan het werk. Ook bij andere websites zullen hackers kijken of deze te hacken zijn, maar bij een WordPress is de kans vele malen groter dat deze niet veilig is, omdat er geen juiste updates worden gedaan.

Overige nadelen van een WordPress website

Naast het nadeel dat WordPress websites gevoelig zijn voor hackers zijn er nog enkele andere nadelen aan WordPress websites verbonden:

  • Niet gratis; de basis van Wordpress is gratis, maar wanneer enige vorm van maatwerk gewenst wordt, is het niet gratis.   
  • Geen maatwerk; WordPress in de basis gratis, maar er is dan geen sprake van maatwerk. Wanneer meer functies mogelijk moeten zijn of het een perfecte en originele website moet worden, moet er betaald worden.  
  • Onderhoud; WordPress brengt per jaar ongeveer 8 updates uit. Deze updates zorgen ervoor dat de website onderhouden moet worden en dit kost tijd en kennis. Wanneer de website niet onderhouden wordt, is het mogelijk dat de website niet goed of helemaal niet meer werkt.
  • Veel plug-ins; doordat WordPress vrij eenvoudig en basic is, zal het nodig zijn om veel plug-ins te gebruiken om zo meer mogelijkheden te creëren voor je site. Het nadeel van deze vele plug-ins is dat de websites trager worden en wanneer plug-ins niet goed zijn geprogrammeerd, is het makkelijker om de site te hacken.  

Waarom bouwen wij niet in WordPress?

De vraag waarom wij niet met WordPress werken, is meerdere malen gesteld door klanten. Op zich kan dat namelijk prima, wordpress kan een uitstekend systeem zijn voor een fantastische en succesvolle website. Wij leggen graag eens uit waarom wij niet met WordPress werken, maar de meest hoofdzakelijke reden daarvoor is veiligheid en maatwerk welke wij na streven.

dotsolutions websites

dotsolutions maakt niet gebruik van WordPress. Wij hebben een eigen systeem ontwikkeld waarmee wij websites bouwen, dotcontent. Voor dotsolutions zijn een aantal onderdelen van groot belang:

  • Wij willen niet afhankelijk zijn van bestaande plug-ins
  • Wij willen onze websites en webshops op maat kunnen bouwen
  • Veiligheid van de website gaat boven alles
  • Wij blijven zelf ontwikkelen en doorvoeren op al onze websites
  • Wij willen flexibel en specialist zijn in ons eigen systeem
  • Wij maken elke dag meerdere back-ups en updates in ons systeem.

Heeft u vragen, neem dan contact op! Bel ons op 0528 - 26 95 94 of stuur een e-mail naar info@dotsolutions.nl   

Auteur: 
Lydia van der Klooster - online marketeer 

Lydia online marketeer

 

Vertel mij meer

Benieuwd hoe jouw website scoort?

Voldoet jouw website nog wel aan de moderne eisen van het internet? Haal je wel het maximale uit jouw website? Wij testen gratis en vrijblijvend jouw website!

Test mijn websiteGratis vrijblijvend advies

dotsolutions

facebook twitter linkedin instagram google plus

© - Algemene voorwaarden - Privacy - Sitemap - Contact

De internet specialist in o.a. Drenthe, Hoogeveen, Emmen, Assen, Meppel