Pagina wordt geladen ...
zoeken

Webdesign kleuren

Kleuren zijn emoties. Elke kleur wordt geassocieerd met een ander gevoel. Welke gevolgen heeft dit voor webdesign? Met welke kleuren moet er rekening gehouden worden met webdesign?

contact opnemen

De psychologie van kleuren

Bij de kleur rood denkt men aan gevaar. Groen staat voor goed. Enkele associaties die iedereen kent. Echter kleuren en hun betekenissen verschillen per plaats, tijd en cultuur. De kleur wit werd bijvoorbeeld gedurende een bepaalde periode in China en Japan gezien als de kleur voor begrafenissen. Tegenwoordig is dit echter de kleur voor huwelijken. 

Webdesign kleuren en hun betekenissen

Hieronder enkele veelgebruikte kleuren voor webdesign en hun associaties. Voor een goed webdesign is het dus van belang rekening te houden met deze kleuren.

Blauw

Blauw is voor veel mensen de meest favoriete kleur. Blauw is de kleur van de lucht en de oceaan. Deze kleur is constant aanwezig in ons leven. associaties: rustig en kalm, betrouwbaar, oneindigheid, kou, waarheid, helderheid, macht.

Bruin

Bruin is de kleur van de aarde en wordt veel geassocieerd met de natuur. associaties: compleetheid, stabiliteit, gewichtigheid.

Geel

Zonnig geel, een kleur met 2 kanten. Bij goed gebruik staat het voor positiviteit, wordt het te veel gebruikt dan heeft het een negatieve werking. Onderzoek heeft aangetoond dat babies meer huilen in een compleet gele kamer. associaties: positiviteit, stimulatie van de hersenen, energie, vreugde.

Grijs

Grijs is een tijdloze kleur. grijs past bij elke kleur. Echter wordt grijs haast nooit genoemd als een favoriete kleur. associaties: saaiheid, niks zeggend, ouderdom

Groen

De tweede meest favoriete kleur. Een van de meest opvallende kleuren in de natuur. associaties: vrede, natuur, kalmerend, echter door de overheid ook de kleur voor ziekte, medicijnen etc.

Oranje

Een kleur die dicht bij rood ligt. Echter meestal met sterk positieve of negatieve associaties. associaties: feest, vreugde, koninklijk huis, waarschuwing (oranje licht, etc.)

Paars

Paars is de balans tussen rood en blauw; het combineert de stimulatie van rood en de kalmte van blauw. associaties: spiritualiteit, rijkdom, verfijning, creativiteit

Rood

Rood is de meest persoonlijke kleur. Rood trekt attentie en laat mensen direct focussen. Daarnaast is het een zeer energieke kleur. associaties: liefde, warmte, stimulatie, gevaar

Wit

Wit is de meest zuivere kleur. Witte producten zijn daardoor ook een van de meest moeilijke om schoon te houden. associaties: puriteit, onschuldigheid, helderheid, leegte

Zwart

Zwart staat voor kracht en macht. Het is een klassieke kleur in de modeindustrie; het kleed af. associaties: dood, elegantie, rebellie

Webdesign kleur tips

Tot slot nog enkele praktische tips over kleuren, om rekening mee te houden bij webdesign:

  1. Gebruik niet te veel verschillende kleuren door elkaar
  2. Gebruik geen kleuren die niet bij elkaar passen; blauw op rood, rood op groen, etc.
  3. Zorg voor voldoende contrast; wit op geel is praktisch onleesbaar.

Nog enkele handige links; kleurenschema's, kleurengenerator.

Wilt u meer weten over webdesign?

Op zoek naar een professioneel webdesign? dotsolutions kan u daar bij helpen! Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Bel ons op 0528- 26 95 94 of stuur ons een e-mail. Benieuwd naar ons werk? Klik hier voor een aantal recente projecten.

neem direct contact met ons op

Vertel mij meer

Benieuwd hoe jouw website scoort?

Voldoet jouw website nog wel aan de moderne eisen van het internet? Haal je wel het maximale uit jouw website? Wij testen gratis en vrijblijvend jouw website!

Test mijn websiteGratis vrijblijvend advies

dotsolutions

facebook twitter linkedin instagram google plus

© - Algemene voorwaarden - Privacy - Sitemap - Contact

De internet specialist in o.a. Drenthe, Hoogeveen, Emmen, Assen, Meppel