Pagina wordt geladen ...
zoeken

 Websites zorgaanbieders zijn onveilig en risicovol!

Uit een onderzoek van de Open State Foundation in augustus 2017 blijkt dat maar liefst 61% van de websites uit de zorgsector, waaronder huisartsen, fysiotherapeuten, verloskundigen en tandartsen, onveilig zijn en de kans lopen dat er data wordt gelekt waar ze voor beboet zullen worden. 61% van de websites in deze sector zijn dus onveilig en risicovol.

contact opnemen

dotsolutions-top-afbeelding-websites-zorgaanbieders-zijn-onveilig-en-risicovol

Onveilige websites zorgsector

Voor dit onderzoek zijn er in totaal 22.393 websites van zorgaanbieders onderzocht. Hieruit blijkt dat er veel websites risico lopen en dat de kans op data lekken aanzienlijk is. Tegenwoordig staan er hoge boetes op het onnauwkeurig omgaan met klantgegevens en overige data. De websites van ziekenhuizen en huisartsen doen het nog het minst slecht. Hiervan is ongeveer 25% onveilig. Maar bij de overige zorgaanbieders, waaronder aanbieders van gehandicaptenzorg, jeugdzorg, ouderenzorg, tandartsen en fysiotherapeuten, ligt het risico wel erg hoog.

Enkele gegevens uit het onderzoek:

  • Ziekenhuizen: 32% niet veilige websites
  • Huisartsen: 34% niet veilige websites
  • Apothekers: 55% niet veilige websites
  • Verloskundigen: 76% niet veilige websites
  • Fysiotherapeuten: 66% niet veilige websites

Online formulieren grootste risicobron

De meeste websites van zorgaanbieders hebben online formulieren op de website staan. Wanneer een website onveilig is, dan is dit de grootste risicobron voor wat betreft data lekkage. Alle formulieren die ingevuld worden door patiënten, zijn eenvoudig door anderen in te zien. Wanneer een website veilig is gemaakt met een HTTPS-verbinding (HyperText Transfer Protocol Secure) dan is dit probleem al opgelost.

Wat te doen bij onveilige website(s)

De websites moeten, zoals hierboven aangegeven, in ieder geval beveiligd worden met een HTTPS-verbinding. Wanneer de website deze verbindingsmogelijkheid biedt dan voldoet de website al aan de minimale eisen van de wet. Met een https verbinding wordt de datastroom tussen de website en de bezoeker onleesbaar gemaakt. U kunt zelf controleren of een website veilig is. Is de website die u bezoekt veilig dan ziet u een slotje voor de URL in de adresbalk van uw browser staan. Twijfelt u erover of uw website wel veilig is dan geven wij altijd het advies om snel contact op te nemen met uw website bouwer.

Beveiligde verbinding voor betere zoekresultaten in Google

Naast dat u natuurlijk wil zorgen dat alle gegevens die uw klanten en doelgroep u verstrekt veilig worden verzonden en opgeslagen heeft Google al ruim een jaar geleden aangekondigd dat zij veilige websites belonen en hoger in de zoekresultaten zullen zetten. U voorkomt dus niet alleen potentiële problemen, uw website wordt ook nog eens beter gevonden.

Lees ook ons artikel over 'Handige tips voor een veilige website'.

Ook MKB loopt (onnodig) risico met onveilige websites

Niet alleen de zorgsector maar ook het MKB loopt risico bij een onveilige website. Daarom is snel handelen juist nu van belang. Het is de taak van webbouwers om hun klanten hierop te attenderen. Maar de uiteindelijke verantwoordelijkheid blijft liggen bij het bedrijf zelf. Bij datalekken worden zij aangesproken en beboet door de overheid. De boetes zijn enorm. Boetes van een paar duizend euro worden zo maar gegeven. Met een HTTPS-verbinding is dat risico relatief eenvoudig opgelost.

Auteur:
Jan Leijssenaar - Marketeer

dotsolutions-jan-leijssenaar

Vertel mij meer

Benieuwd hoe jouw website scoort?

Voldoet jouw website nog wel aan de moderne eisen van het internet? Haal je wel het maximale uit jouw website? Wij testen gratis en vrijblijvend jouw website!

Test mijn websiteGratis vrijblijvend advies

dotsolutions

facebook twitter linkedin instagram google plus

© - Algemene voorwaarden - Privacy - Sitemap - Contact

De internet specialist in o.a. Drenthe, Hoogeveen, Emmen, Assen, Meppel