Pagina wordt geladen ...
zoeken

Webwinkels doelwit internetcriminaliteit

Internetcriminelen richten zich op een nieuwe doelwit namelijk de webwinkels. Waar consumenten altijd dachten dat internetcriminaliteit vooral gericht was op banken is dat sinds 2014 echter veranderd. Uit cijfers van 2014 blijkt dat 32,4 procent van alle aanvallen gericht waren op webwinkels. Banken werden minder aangevallen met een percentage van 25,7%. Verwachting is dat deze lijn in 2015 voortgezet zal worden. Belangrijk om te weten is waarom ze dit doen en wat er tegen gedaan kan worden.

Phishing

internet criminaliteit webwinkelsMomenteel is Phishing een methode om klantinformatie te verzamelen middels het namaken van een website. Het doel is om gevoelige klantinformatie te vergaren en dit te misbruiken. Een voorbeeld hiervan is dat een bezoeker denkt dat ze op een werkelijke webwinkel zijn. Wat ze niet weten is dat de website is gekopieerd en dat als ze een bestelling/betaling plaatsen deze nooit zal aankomen.

Typosquatting

Typosquatting is een soort van vernieuwde methode om klantinformatie te verzamelen. Wat de internetcriminelen doen is een domeinnaam registreren die vrijwel gelijk is aan een bestaande webwinkel. Denk hierbij aan een domeinnaam waar slechts één letter anders is. Als je dan een tikfout maakt kom je op deze website uit en worden alle gegevens verzameld. Daarnaast, misschien nog wel erger, sturen ze ook e-mails  onder deze naam waardoor het lijkt alsof de bestaande webwinkel jou een e-mail stuurt.

Ze sturen een e-mail met de vraag of je bijvoorbeeld je inloggegevens wilt invullen omdat iemand geprobeerd heeft in te loggen. Dit lijkt allemaal zo echt, dat dit zeer vaak wordt ingevoerd. Doel van deze methodes is om zoveel mogelijk gevoelige gegevens te verzamelen welke vervolgens doorverkocht worden aan partijen van derden. Gegevens die graag verzameld worden zijn bankgegevens, gebruikersnamen en wachtwoorden. Let daarom altijd op waar je de gegevens invult!

Daarnaast misbruiken ze ook de merknamen. Het kan zeer schadelijk zijn voor je imago als je bedrijfsnaam altijd in contact wordt gebracht met negativiteit. Nadeel is dat je hier zelf weinig aan kan doen. SIDN heeft inmiddels wel een dienst ontwikkeld waarmee typosquatting achterhaald kan worden middels een monitoring systeem.

Wat kun je er tegen doen?

Om de internetcriminaliteit terug te dringen is het altijd verstandig om goed te onderzoeken of je te maken hebt met een betrouwbaar bedrijf. Met behulp van de tool van webwinkelchecker is het zeer eenvoudig om dit te controleren. Als je twijfelt aan een webwinkel, controleer dan altijd zorgvuldig de URL. Als deze afwijkt, sluit de pagina dan direct en vul nooit gegevens in!

Contact

Dotsolutions vindt het zeer vervelend dat consumenten en webwinkels doelwit worden van internetcriminaliteit. Wij denken graag met u mee om dit te bestrijden.

Vertel mij meer

Benieuwd hoe jouw website scoort?

Voldoet jouw website nog wel aan de moderne eisen van het internet? Haal je wel het maximale uit jouw website? Wij testen gratis en vrijblijvend jouw website!

Test mijn websiteGratis vrijblijvend advies

dotsolutions

facebook twitter linkedin instagram google plus

© - Algemene voorwaarden - Privacy - Sitemap - Contact

De internet specialist in o.a. Drenthe, Hoogeveen, Emmen, Assen, Meppel