Pagina wordt geladen ...
zoeken

Wikipedia, de succesvolle online encyclopedie, lanceert op korte termijn Wikia search. Wikia search is het antwoord op de vervuiling in Google. Er zal stevig geleund worden op de gebruiker, de enige manier om juistheid van zoekresultaten te verifieeren.

Ontstaan

Wikia search is een project van de oprichter van Wikipedia, Jimmy Wales. Het project had als hoofddoel een zoekmachine te bouwen, gebaseerd op het open source-principe: neutraliteit, openheid, transparantie en collaboratie.  Bij het opzetten van de nieuwe zoekmachine stonden de volgende punten centraal:

  1. Transperantie : Openheid in hoe het systeem werkt en hoe het algoritme is opgebouwd. Dit zowel in de vorm van open source licenties en openheid van de gebruikte API's (Applicatie Programma Interface)
  2. Gemeenschap : Iedereen, zowel particulier als organisaties, kunnen bijdragen aan Wikia Search.
  3. Kwalitiet : Significant de kwaliteit, relevantie alswel doeltreffendheid, van de zoekresultaten verbeteren.
  4. Privacy : Privacy staat voorop, geen enkele data die de identiteit van de gebruiker kan onthullen, wordt verzonden.

Resultaat

Resultaat is een zoekmachine die geheel door de gemeenschap draaiende wordt gehouden. Dit wordt als de enige manier gehouden om juiste zoekresultaten te krijgen. Immers een computer kan geen onderscheid maken tussen dezelfde woorden, maar verschillende betekenissen. Daarom worden bezoekers gebruikt om de resultaten te beoordelen. Middels het welbekende "sterren" systeem kan er een rating worden gegeven aan de zoekresultaten. Verder worden lokaal geïnstalleerde clients gebruikt om websites te indexeren, de zogenaamde distibuted search. Hiervoor werd technologie ingekocht bij LookSmart.

Controversieel

Privacy staat centraal, volgens de uitgangspunten van dit project. Discutabel is echter de samenwerking die men is aangegaan met LookSmart. LookSmart biedt gerichte pay-per-click advertenties. Wanneer er overgegaan wordt tot gericht adverteren dienen de gegevens van de bekijker echter bekend te zijn. Vraag is dus hoe Wikia dit gaat toepassen en hoe streng er wordt vastgehouden aan de punten. 

Succes?

Succes is zowel afhankelijk van het draagvlak alswel de kwaliteit. Vooralsnog is de kwaliteit van de zoekresultaten slecht. Dit omdat Wikia hiervoor afhankelijk is van de feedback van bezoekers. Eerst dient er dus draagvlak gecreerd te worden, voordat de zoekresultaten significant zullen zijn. Echter zullen de bezoekers pas komen wanneer er betere resultaten dan de concurrent (Google, Msn, Yahoo) gegeven worden. Het verhaal van de kip en het ei ... Daarnaast is er een groot bijkomend nadeel van het rating systeem. Resultaten kunnen door de bezoeker gewaardeerd worden. Vraag is; doet de bezoeker dit ook? Wanneer men een resultaat aanklikt uit de lijst, en dit een goed resultaat is, meot er eerst terug worden gegaan en kan pas het zoekresultaat gewaardeerd worden. Ervaring dat slecht een beperkt aantal gebruikers bereid is om na het zoeken en het opnemen van de informatie terug te surfen en het zoekresultaat te waarderen. Immers dit kost te veel extra tijd. Wij zijn benieuwd naar Wikia! Echter blijven we vooralsnog bij zoekmachine optimalisatie voor Google.

Vertel mij meer

Benieuwd hoe jouw website scoort?

Voldoet jouw website nog wel aan de moderne eisen van het internet? Haal je wel het maximale uit jouw website? Wij testen gratis en vrijblijvend jouw website!

Test mijn websiteGratis vrijblijvend advies

dotsolutions

facebook twitter linkedin instagram google plus

© - Algemene voorwaarden - Privacy - Sitemap - Contact

De internet specialist in o.a. Drenthe, Hoogeveen, Emmen, Assen, Meppel