Pagina wordt geladen ...
zoeken

WordPress of maatwerk?

Wie zich gaat verdiepen in een nieuwe website komt al snel de termen ‘Open Source Software’ en ‘Closed Source Software’ tegen. Vertaald naar het Nederlands wordt er simpelweg gesproken over ‘open bron software’ en ‘gesloten bron software’. Maar wat houden deze begrippen nou precies in en wat zijn de voor – en nadelen? In dit artikel beantwoorden we deze belangrijke vragen.

contact opnemen

wordpress of maatwerk

 

Wat is een CMS?

Een CMS (content management systeem) is een web applicatie waarmee op een eenvoudige manier een website beheert kan worden. In dit systeem is het mogelijk om nieuwe pagina’s aan een website toe te voegen. Ook kunt u hier teksten, afbeeldingen en/of video’s wijzigen of toevoegen.

Open Source CMS

Een Open Source CMS biedt vrije toegang tot de broncode. Dit wil zeggen dat iedereen de broncode die achter de website zit gewoon op het internet kan inzien én aanpassen. WordPress is één van de bekendste Open Source Systemen. Iedereen kan de codes van WordPress gratis gebruiken om een eigen WordPress website te bouwen.  

Voordelen Open Source CMS

 • open source closed sourceHet pakket is vaak gratis te downloaden
 • Korte ontwikkeltijden door de vele sjablonen en uitbreidingen die beschikbaar zijn
 • U bent minder afhankelijk van een leverancier omdat er veel ontwikkelaars zijn
 • Redelijk eenvoudig aan te passen
 • U betaalt geen licentiekosten om het pakket te mogen blijven gebruiken

Nadelen Open Source CMS

 • Open Source Systemen zijn vaak een doelwit voor aanvallen van hackers
 • Doordat het systeem veel mogelijkheden heeft die u niet gebruikt wordt het onnodig langzaam
 • Niet alle systemen zijn even gebruiksvriendelijk, dit kan voor een hoop frustratie zorgen
 • Geen garantie dat de ontwikkeling van de software wordt doorgezet
 • Geen servicecontract en ondersteuning
 • Op jaarbasis zijn er meer uren nodig om de site up-to-date en veilig te houden

Closed Source CMS

Een Closed Source CMS is een website dat door een commercieel bedrijf wordt ontwikkeld en beheerd. Dit wil zeggen dat bij een Closed Source CMS de broncode alleen in is te zien door het bedrijf dat de website heeft gebouwd. Deze software wordt door professionals steeds verder ontwikkeld. Wilt u maatwerk en een website die aan alle wensen van uw bedrijf voldoet? Dan is een Closed Source CMS de beste oplossing.

Voordelen Closed Source CMS

 • Het bedrijf zijn voortbestaan is voor (een groot deel) afhankelijk van het succes van de software die zij afleveren.
 • Er is een centraal aanspreekpunt waar u terecht kunt voor ondersteuning
 • Het is veiliger omdat alleen de ontwikkelaars de broncode kunnen inzien
 • De code wordt centraal beheerd door professionele ontwikkelaars
 • Grotere flexibiliteit bij specifieke wensen van de klant
 • Meer opties die het onderhouden van een website makkelijker maken

Nadelen Closed Source CMS

 • Er zijn veel verschillende pakketten, tarieven, prijsmodellen en mogelijkheden. Daardoor kan het lastig zijn om keuzes te maken
 • U kunt het gevoel hebben vast te zitten aan een bepaalde leverancier

Open Source CMS goedkoper?

Val niet voor onwaarheden als: “Open Source is goedkoper”. Dit is uiteindelijk niet altijd waar. Over Open Source moeten ook commerciële rechten betaald worden en dat doen heel veel bureaus niet. Het kan maar zo zijn dat hier vandaag of morgen nog kosten overheen gaan komen die nooit aangekondigd zijn.

Wat raden wij aan?

Het belangrijkste is om goed na te denken over het doel van uw website. Wat verwacht u op dit moment van de website?  Maar vergeet ook niet om rekening te houden met de toekomst van uw bedrijf.  Hou bij het maken van uw keuze vooral de volgende kernwoorden in gedachten: veiligheid, vindbaarheid, prestatie, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. 

dotcontent

dotsolutions werkt met een eigen ontwikkeld CMS, namelijk dotcontent. Dit CMS is gekoppeld aan alle websites, applicaties en webwinkels van onze klanten. Een groot voordeel hiervan is dat we belangrijke updates die nodig zijn, kunnen uitvoeren zonder dat onze klanten hier hinder van ondervinden. Ons CMS is makkelijk te beheren en er is geen voorkennis nodig. Daarnaast geeft dotsolutions aan al haar klanten een CMS training zodat iedereen zonder problemen zelf met zijn of haar website aan de slag kan.

Heeft u nog meer vragen of wilt u weten of ons CMS past bij uw wensen?  Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Bel ons op 0528 - 26 95 94, stuur een e-mail naar info@dotsolutions.nl of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.

Auteur:
Pauline - Online marketeer

dotsolutions-pauline

 

Vertel mij meer

Benieuwd hoe jouw website scoort?

Voldoet jouw website nog wel aan de moderne eisen van het internet? Haal je wel het maximale uit jouw website? Wij testen gratis en vrijblijvend jouw website!

Test mijn websiteGratis vrijblijvend advies

dotsolutions

facebook twitter linkedin instagram google plus

© - Algemene voorwaarden - Privacy - Sitemap - Contact

De internet specialist in o.a. Drenthe, Hoogeveen, Emmen, Assen, Meppel