Pagina wordt geladen ...
zoeken

Na het publiceren van de meest gebruikte Google zoekopdrachten in 2007 is het natuurlijk interessant de vergelijking te maken met de Google Zeitgeist van 2006. Wat blijkt? De geintegreerde browser balken vertekenen de zoekopdracht statistieken.

Vergelijking zoekopdrachten

Wanneer we deze 2 lijsten naast elkaar leggen zien we het volgende resultaat.  Kijken we verder dan deze lijst alleen de rangschikking, dan blijkt dat in 2007 maar liefst 8 van de 10 resultaten rechtstreekse zoekopdrachten naar een website/product zijn. Voorbeeld: in plaats van een zoekopdracht naar YouTube, kan er ook in de adresbalk ingetypt worden www.youtube.com. In 2006 waren dit “slechts” 5 van de 10.

Oorzaak website zoekopdrachten

Wat zou de oorzaak kunnen zijn voor deze verschuiving? Laten we aannemen dat de mensheid in 2007 net noemenswaardig dommer is geworden; men surft niet eerst naar www.google.com om vervolgens op YouTube te zoeken, waarna een enter, en het aanklikken van YouTube in de resultaten.  De logische oorzaak hiervoor kan verklaard worden door het verregaander integreren van zoekmachine balken in de internet browser; men typt in de zoekbalk youtube, gevolgd door een enter en een klik op het eerste resultaat. Waarom is deze oplossing sneller dan het intypen van de URL in de adresbalk? Doordat het typen van www. en .com bespaart blijven en een muisklik immers sneller gemaakt is, lijdt dit sneller tot het bezoek aan de gewenste website.

Meer zoekbalken in browser

In 2007 kwam Internet Explorer versie 7 uit. Hierin is de zoekbalk ingebouwd in de browser, rechts naast de adresbalk welteverstaan. Daarnaast is deze browser standaard onderdeel van Microsoft Windows Vista, wat begin 2007 uitkwam.  Aan het eind van 2007 heeft Windows Vista bijna een marktaandeel van 10%, Internet Explorer versie 7 ongeveer 40%, bron. Eind 2006 domineerde Internet Explorer 6, zonder zoekbalk, de markt met een percentage van ongeveer 80%. Gezien deze statistieken is het dus een logische verklaring dat de Google statistieken vertekend worden door het grote aantal gebruikers dat inmiddels de zoekbalk als essentieel onderdeel van de browser gebruiken.

Toekomst

Zoekbalken of de zogenaamde quicksearchbars zijn onderdeel van alle nieuwe generatie browsers. De Google statistieken zullen dus meer en meer vervuild worden door opdrachten die hier in worden opgegeven. Goed idee voor Google om hierin onderscheid te gaan maken, zodat statistieken ook echt iets betekeken.

Vertel mij meer

Benieuwd hoe jouw website scoort?

Voldoet jouw website nog wel aan de moderne eisen van het internet? Haal je wel het maximale uit jouw website? Wij testen gratis en vrijblijvend jouw website!

Test mijn websiteGratis vrijblijvend advies

dotsolutions

facebook twitter linkedin instagram google plus

© - Algemene voorwaarden - Privacy - Sitemap - Contact

De internet specialist in o.a. Drenthe, Hoogeveen, Emmen, Assen, Meppel