zoeken... contact opnemen
 

wat is de impact van social media op onze nachtrust?

Nog snel een tweet versturen voor het slapengaan, de mail nog één keer checken of Facebook even bijwerken. Wie doet het niet? 79% van de Nederlanders zit nog even op de telefoon voor het slapengaan. Maar is dat wel zo gezond?


Slechte nachtrust als je op je telefoon zit vlak voor het slapen, feit of fabel? Jammer genoeg is het een feit. Een derde van de Nederlanders slaapt maar 5 tot 6 uur op een nacht door Social Media. Terwijl het ongezond is om minder dan 7 uur op een nacht te slapen. Het gaat zelfs zo ver dat we bereikbaar willen blijven tijdens het slapen, dus legt 52% de telefoon binnen handbereik naast het bed.

De invloed van social media op nachtrust

Gewoontes

De winkelketen Carpet Right heeft allemaal informatie, cijfers en feiten opgezocht rondom het gebruik van technologie en het effect op onze nachtrust. Wat blijkt? Technologie heeft niet alleen onze nachtrust veranderd, maar ook onze gewoontes voor het slapen. Vroeger las je een boek voor het slapen gaan. Nu zit je op Social Media, internet of kijk je tv op je smartphone.


Storend licht

En omdat er nog niet genoeg nadelen aan Social Media voor het slapen zitten, is er hier nog een. Het licht dat je telefoon of tablet uitstraalt is schadelijk voor je slaaphormoon. Het verstoord de werking van het hormoon en dus zal je onrustiger gaan slapen.


Conclusie

Waarschijnlijk heb je het zelf inmiddels ook wel bedacht, laten we de telefoon eens wegleggen voor het slapengaan. Lees een boek of ga gewoon lekker liggen. Alles is beter dan het bijwerken van je social media. 

Publiceer datum: 12-06-2019